Онлайн тестове за коронавирус

Онлайн тестове за коронавирус

За да се избегне създаването на организационен хаос в болници и лаборатории, все повече здравни институции по света започнаха да предлагат онлайн-тестове за проверка на вероятността от зараза с новия коронавирус. Те в никакъв слуай не заместват посещението при лекаря. Но дават първоначална насока. И помагат при вземането на решение по следния въпрос: Да отида ли на лекар или не?

Онлайн-тестовете са предвидени предимно за хора, които имат поне няколко симптома. Препоръчително е да проведете подобен тест, ако през последните дни сте имали няколко от следните симптоми: болки в гърлото, температура над 38 градуса, кашлица, загуба на обоняние и вкус, хрема, главоболие и болки в ставите или умора и отпадналост.

Участниците в тестовете отговарят на множество въпроси, свързани с личната им житейска ситуация (пол, възраст, професия, контакти с други хора, къде и с кого живеят и т.н.), и със здравословното им състояние (актуални симптоми и предишни заболявания).

Засега на български език е разработен един онлайн-тест за проверка на вероятността от зараза с коронавирус. Разработили са го лекари от най-големия спешен център в България "Пирогов". Използването на системата е безплатно и анонимно, а методологията на проекта следва утвърдени световни практики, съобщават от медицинския институт. Линк към теста: https://covid.bg.

Берлинската клиника Шарите също е разработила онлайн-тест. Той се предлага както на немски, така и на английски език. Настройката за езика се намира на сайта горе вдясно: DE/EN. Ето и линка към онлайн-теста на Шарите: https://covapp.charite.de/questionnaire.

Британската здравна служба NHS предлага подобен тест на английски език: https://111.nhs.uk/covid-19/. За да го започнете, трябва обаче да зададете реален пощенски код във Великобритания. 

Kак можете да намалите риска от зараза с новия коронавирус: мийте добре и често ръцете си за поне 20 секунди, избягвайте контакти с други хора, ако не са спешно необходими, останете по възможност вкъщи, навън спазвайте дистанция от поне 1,5 м. и носете маска.

© 2020 Дойче Веле 


Времето
в
Елин Пелин

12 °C

Ясно

вятър 19 км/ч

2024-04-26 1 | 16 °C
2024-04-27 5 | 16 °C
2024-04-28 4 | 20 °C
2024-04-29 5 | 19 °C