10 интересни факта

10 Интересни факти

Тези факти за нашия свят са толкова изненадващи, че е трудно да се повярва. Ето няколко:

Факт 1: Европейците са се страхували да ядат домати когато им ги представили за първи път.
Учените смятат, че Ернан Кортес донесъл семената през 1519 г. с намерението плодовете да се използват декоративно в градините. Към 1700 г. обаче аристократите започват да ядат домати, но били убедени, че плодовете са отровни, защото хората умирали след като ги ядат. В действителност киселинността от доматите извличала оловото от техните оловни чинии, така че те са умирали от отравяне с олово.

Факт 2: Котките имат по-малко пръсти на задните си лапи.
Подобно на повечето четириноги бозайници, те имат пет пръста отпред, но на задните си лапи имат само четири пръста. Учените смятат, че задните лапи с четири пръста могат да им помогнат да вървят и да тичат по-бързо.

Факт 3: Първите портокали не са били оранжеви.
Оригиналните портокали от Югоизточна Азия били хибрид между мандарина и помело, и са били зелени. Всъщност портокалите в по-топлите региони като Виетнам и Тайланд все още остават зелени през зрелостта.

Факт 4: Повечето герои на Дисни носят ръкавици, за да улеснят анимацията.
Уолт Дисни може би е първият, който е сложил ръкавици на героите си още през 1929 г. в къщата на Опри с участието на Мики Маус. Освен че е по-лесен за анимиране, има и друга причина, поради която Дисни е избрал ръкавиците: „Не искахме да има ръце на мишка, защото трябваше да изглежда по-човешки“, казва Дисни пред своя биограф през 1957 година.

Факт 5: Някои гъби създават зомбита, след което контролират ума им.
Тропичната гъба Ophiocordyceps заразява централната нервна система на мравките. За около 9 дена, когато гъбичките са в телата на насекомите, те имат пълен контрол върху движенията на гостоприемника. Те принуждават мравките да се катерят по дървета, след което да се сгърчат и да паднат в хладната влажна почва отдолу, където гъбичките виреят. След попадането им там, гъбата изчаква слънцето да бъде в най-високата си точка за деня, за да принуди мравките да захапят листо и да ги убие по този начин.

Факт 6: Фъстъците фактически не са ядки.
Те са бобови растения. Според Merriam-Webster, ядката е ядка, ако е „твърдо обвит сух плод или семена с отделяща се кора или черупка и вътрешно ядро“. Това означава, че орехите, бадемите, кашуто и шам-фъстъкът също не са ядки. Те са семена.

Факт 7: Снегът всъщност не е бял.
Това е вярно. Снегът всъщност е прозрачен. Снежинките са направени от ледени кристали, така че когато светлината преминава през тях, тя се изкривява и отскача от всеки отделен кристал. Целият спектър от светлина се отразява обратно към очите ни и виждаме бял сняг.

Факт 8: Шотландия има 421 думи за „сняг“.
Да-421! Това е един от многото забавни факти за снега. Няколко примера: sneesl (за да започне да вали или да вали сняг); feefle (да се вихри); flinkdrinkin (слаб сняг) и т.н. 

Факт 9: Октоподите снасят 56 000 яйца наведнъж.
Майката прекарва шест месеца толкова отдадена на защитата на яйцата, че въобще не яде. Когато се родят бебетата са с размер на оризово зърно.

Факт 10: Сините китове изяждат половин милион калории на една хапка.
Това е умопомрачително! Тези 457 000 калории са 240 пъти повече от енергията, която китът използва, за да вкара например крил в устата си.


Времето
в
Елин Пелин

1 °C

Ясно

вятър 7 км/ч

2024-02-10 4 | 13 °C
2024-02-11 5 | 15 °C
2024-02-12 5 | 8 °C
2024-02-13 4 | 8 °C