10 ползи от банановите обелки

Неочаквани ползи от банановите обелки

Банановите обелки могат да бъдат използвани за различни цели в домашни условия. Затова не бързайте да ги хвърляте.

Ето няколко идеи за това:

  1. Полиране на обувки. Търкането на вътрешната страна на банановата обелка върху обувките може да ги направи бляскави и да премахне малки замърсявания.

  2. Избелване на зъби. Вътрешната страна на банановата обелка съдържа калий, магнезий и манган, които се смятат за полезни за здравето на зъбите. За да използвате тази техника, трябва да изберете зрели банани. Вземете обелката и започнете да търкате зъбите си с вътрешната й страна. Трябва да търкате в продължение на няколко минути, докато покриете всички зъби. След това изплакнете устата с вода и изчакайте около 10 минути, преди да измиете зъбите си с четка за зъби и паста.

  3. Премахване на мухъл. Търкането на вътрешната страна на банановата обелка върху мухъла може да помогне да се премахне и да се предотврати появата му отново.

  4. Подхранване на растения. Банановите обелки са богати на хранителни вещества, които могат да бъдат полезни за растенията. Пригответе компост за градината или просто поставете обелките на земята около растенията, за да ги подхраните.

  5. Облекчение при ухапвания от насекоми. Търкането на вътрешната страна на банановата обелка върху ухапването може да помогне да се облекчи болката и да се намали зачервяването и отокът.

  6. Подхранване на кожата. Почистването на лицето с вътрешната страна на банановата обелка може да помогне да се овлажни и подхрани кожата. Счита се, че това помага и за намаляване на бръчките и тъмните петна по кожата.

  1. Помощ при свръхчувствителни зъби. Търкането на вътрешната страна на банановата обелка върху зъбите ви може да помогне да облекчите усещането за свръхчувствителност на зъбите.

  2. Полиране на сребърни бижута. Търкането на вътрешната страна на банановата обелка върху сребърните бижута може да ги направи по-бляскави.

  3. Лечение на болки в ставите. Някои хора твърдят, че топлите обелки от банан могат да помогнат да се облекчи болката в ставите. Обелките може да се загреят в микровълнова или на водна баня, след което да се поставят на засегнатите стави.

  4. Отстраняване на петна от кожата: Търкането на вътрешната страна на банановата обелка върху петна от мастило, молив или други замърсявания върху кожата може да помогне да се отстранят.

* Настоящата информация има само информативен характер и не може да замени професионалните мнения и консултации с лекар или друг квалифициран специалист.


Времето
в
Елин Пелин

13 °C

Ясно

вятър 7 км/ч

2024-04-26 1 | 16 °C
2024-04-27 5 | 16 °C
2024-04-28 4 | 20 °C
2024-04-29 5 | 19 °C