Как да останем щастливи в тревожни времена

Как да останем щастливи в тревожни времена

Може би не е трудно да се почувствате негативно от състоянието на света в момента. Но дори в периоди на стрес и тревожност, можете да предприемете няколко стъпки, за да повдигнете настроението си.

  • Разсейвайте се с нещо.

Опитвайте се да мислите за неща, които обичате. Правете нещо, което ви кара да се чувствате щастливи и спокойни.

  • Медитирайте, но имайте предвид, че това може да не проработи при всички хора.

Във времена като тези, много хора могат да се опитат да медитират. Може да е трудно да не мислим за стресови събития, когато се опитваме да изчистим ума си. Въпреки това си струва да опитаме.

  • Не се опитвайте да контролирате ситуацията.

Тази част е ключова. Стресовите ситуации често са извън нашия контрол и си създаваме тревожност и притеснение, когато се опитваме да контролираме това, което не можем. Фокусирането върху това, което може да се контролира, от друга страна, може да намали чувството на безпокойство.

  • Не бъдете обсебени от това да сте позитивни и щастливи.

Активното преследване на щастието може да доведе до обратен ефект. От една страна, колкото повече се фокусираме върху собственото си щастие, толкова по-малко се съсредоточаваме върху щастието на хората около нас, нещо, за което е доказано, че допринася за чувствата на изолация и разединение. Съществува и връзка между търсенето на щастие и усещането, че времето се изплъзва. В тези времена е напълно естествено да ви е по-трудно да се чувствате щастливи.

  • Съсредоточете се върху малките неща.

Може би е разумно да прекарваме по-малко време в опит да станем щастливи и да се съсредоточим повече върху малките неща, които ни правят щастливи. Например: 1. Какви преживявания са ви доставили удоволствие? 2. Какви похвали и отзиви получихте? 3. Имахте ли моменти на чист късмет? 4. Какви бяха постиженията ви, независимо колко са малки? 5. Какво ви накара да се чувствате благодарни? 6. Как изразихте доброта?

Всичко това ще ни напомня за малките неща, които ни правят щастливи.

  • Почистете.

Ако се окажете под карантина, използвайте тази възможност да почистите къщата си. Така хем ще ви е чисто, хем няма да мислите за лоши неща. А тези, които са на диета, няма да имат време да посягат постоянно към храната ;)

  • Използвайте разумно и балансирано социалните медии.

Социалните медии може да изглеждат изпълнени с лоши новини, но за мнозина това е и ключов начин да бъдат в течение на нещата и да са свързани с приятели и близки. Премахването на телефона от спалнята от друга страна или самоналоженото време без монитори и телевизори, може да помогне да балансирате негативите с ползите, които социалните медии носят.

  • Излезте от града.

И последно - ако имате възможност и притежавате къща или вила, може би е добра идея да се махнете за 2-3 седмици от града. Хората в градовете страдат от непропорционално висок процент нарушения в настроението. От друга страна гледката към водата, тревата и синьото небе може да премахне лошото ви настроение.

И запомнете: емоциите са такива, каквито ние самите ги правим.


Времето
в
Елин Пелин

1 °C

Ясно

вятър 7 км/ч

2024-02-10 4 | 13 °C
2024-02-11 5 | 15 °C
2024-02-12 5 | 8 °C
2024-02-13 4 | 8 °C