Как да изглеждаме по-добре на видеоразговори

Как да излеждаш по-добре на видеоразговори

Глобалната пандемия е спряла голяма част от света. Вероятно десетки милиони хора вече работят от дома си като част от социалното дистанциране. Седенето пред уеб камера с часове вече е нормално - както за бизнес срещи, така и за споделяне на „карантини“ по време на виртуални щастливи часове.

Независимо дали става въпрос за работа или за удоволствие, виртуалните срещи просто станаха много по-популярни. Ето няколко съвета как да изглеждате по-добре пред лаптопа:

Нека лицето ви да е осветено.

Фокусирайте се върху осветлението. Естествената светлина, осветяваща ви отпред, е най-добра. Тя равномерно подчертава и озарява кожата и чертите ви. Сложете компютъра си пред прозореца и най-важното, уверете се, че светлината е директно срещу лицето ви. Защото независимо дали щраквате снимка за Instagram или набирате видеообаждане, ако тази светлина идва отзад, в крайна сметка ще сте като непроницаем силует. Светлината зад вас, също така може да окаже ефект и върху екрана на събеседниците ви.

Видео чат в стая без прозорци или нощем? Просто поставете лампа зад лаптопа си.

Избягвайте ниските ъгли.

Това е едно от основните правила при работа с камерата: трябва да е на нивото на очите или по-високо.

Трябва да се уверите, че компютърът ви е поне малко повдигнат, така че да нямате ефекта на двойната брадичка или компютърът да наднича в ноздрите ви.

Лесно можете да избегнете това, като просто го повдигнете с куп неща, които лежат наоколо. Книгите или списанията вършат доста добра работа.

Погрижете се за кожата си.

В тази ситуация, пред уеб камерата, грижата за кожата е дори по-важна от обикновено.

Камерата може да направи лошите навици да изглеждат десет пъти по-лошо, тъй като компютърният екран има тенденция да подчертава несъвършенства, както и мазна кожа например. Бъдете внимателни и за неравномерен тен на кожата или напукани устни.

Експертите препоръчват да нанесете тониран овлажнител на лицето си, преди да стартирате видео срещата си. (Тонираният овлажнител е изпълнен с фини пигменти от грима, които помагат на кожата ви да изглежда равномерна.) 

Знайте как ще изглеждате.

Подготовката е важна. Не искате да се присъедините към обаждане, докато използвате камерата като огледало, за да дооправите своята коса, лице или осветление - нещо, което сте могли да направите по-рано.

Използвайте камерата, за да се подготвите. Става и тази на телефона, важното е да можете да виждате себе си и своите маниери . Следващият път няма да се почувствате толкова изкуствени, когато всъщност го правите истински.

Независимо дали става въпрос за видеоконференция или чат на живо, друг често срещан проблем са хората, които забравят, че са пред камера. Част от това да изглеждате добре пред камера означава да се държите така, както бихте се държали и на среща на живо.

И последно - въпреки че много от приложенията за видео чат имат и опция само за аудио, обърнете внимание дали това е така или камерата ви е все още включена. Тази проверка може да ви избави от доста комични или конфузни ситуации.

Изберете правилния фон.

Въпреки че по принцип нашите домове са по-зле оборудвани за професионални срещи отколкото бюрото на офиса, има по-добри и по-лоши места за разговори.

Не е добре да показвате вашите "книжарници", изпълнени перфектно с литературни томове - особено при работно обаждане. Макар и съблазнително, това изкривяване на декора на дома отнема фокуса от това кой трябва да бъде звездата на шоуто: вие.

Препоръчваме обикновен, бял фон.

Искате да изглеждате така, сякаш се грижите добре за себе си и нещата зад вас са чисти и организирани.

Освен това, когато се обличате за разговора си, се насочете към по-плътни цветове и избягвайте дрехи без ръкави. В противен случай рискувате да изглеждате сякаш приемате обаждането в костюма си за рожден ден. Основната цел е да сведете до минимум разсейването.

Ако комбинирате всички тези съвети вие ще сте по-добре подготвени за това как се представяте като личност. Това е важно умение, особено когато всички хора ще виждат лицето ви на компютърен екран.


Времето
в
Елин Пелин

14 °C

Частична облачност

вятър 6 км/ч

2024-05-19 12 | 21 °C
2024-05-20 11 | 22 °C
2024-05-21 10 | 22 °C
2024-05-22 9 | 22 °C