Колко умни всъщност са делфините?

Колко умни всъщност са делфините?

Делфините са едни от най-умните животни в света. Тези невероятни морски бозайници са способни на впечатляващо решаване на проблеми, социални взаимодействия и използване на сложна система за комуникация. Всъщност колко умни са делфините наистина?

Изследванията на поведението на делфините в дивата природа и в плен дават невероятни данни за интелигентността на тези морски бозайници. Проучванията показват, че делфините имат не само способността да се учат като индивиди, но след това също като хората могат да предадат тези нови знания на други делфини.

Прекрасен пример за това е делфинът Били, хванат в капан и спасен. Той прекарва три седмици в рехабилитационен център и после е пуснат обратно в природата. Там изследователите забелязали, че Били започнал да ходи на опашка. Той не е бил специално обучаван да ходи на опашка, но научил това просто докато наблюдавал другите делфини в рехабилитационния център. След като е пуснат на свобода той успява да научи и дивите делфини в своята общност на това умение.

Подобно на хората, делфините притежават способността да променят обстановката, да решават проблеми и да формират сложни социални групи. Проучванията показват, че делфините в дивата природа се учат да използват инструменти и предават тези знания на следващите поколения. Всъщност това, че живеят в сложни социални групи най-много допринася за тяхната интелигентност.

В сравнение с размера на тялото, мозъците на делфините са сред най-големите в животинското царство - по-големи дори от тези на шимпанзетата. Това прави делфините на второ място след хората по съотношение на теглото между мозъка и тялото. Мозъците на делфини обаче са доста различни от мозъците на хората и големите маймуни.

Въпреки това те имат впечатляващ усет за решаване на проблеми и вграден капацитет за планиране на бъдещето. Делфините също така имат изключително добре развита и дефинирана паралимбична система, която е отговорна за обработката на емоциите. Много учени поддържат хипотезата, че силно развитите паралимбични системи на делфините играят голяма роля в интимните и сложните социални и емоционални връзки, които съществуват в техните общности.

Макар че интелигентността е трудна за определяне, много проучвания предполагат, че делфините са на второ място след нас, хората, по ум. Изследванията показват, че при делфините самопознаването, културното обучение, разбирането на комуникационните системи, базирани на символи, и разбирането на абстрактни понятия са сравними с шимпанзетата и другите големи маймуни.


Времето
в
Елин Пелин

-2 °C

Ясно

вятър 24 км/ч

2022-01-19 -5 | 3 °C
2022-01-20 -5 | 7 °C
2022-01-21 -4 | -1 °C
2022-01-22 -10 | -3 °C