5 съвета при ваксинация

Как да намалим нежеланите ефекти след ваксинация

Нетърпеливо очакваме придобиването на дългоочакван имунитет срещу COVID и нормализирането на живота ни.

Преди и след ваксиниране обаче е нормално да имаме притеснения за възможни странични реакции.

Въпреки че те са неизбежни за много хора - и нормален знак, че ваксината си върши работата - според лекарите, има няколко прости неща, които можем да направим преди и след поставянето на  ваксината, за да сведем до минимум страничните ефекти.

  1. Да прочетем листовките относно възможните странични реакции на организма, за да сме подготвени за тях и при нужда да можем да реагираме адекватно.
  2. Пиенето на много вода преди ваксиниране може да помогне за намаляване на страничните ефекти. Трябва да се фокусираме върху хидратацията на организма поне един ден преди назначаването на ваксината. След ваксинирането хидратирането на организма трябва да продължи.
  3. Ако приемаме алкохол е по-добре да спрем за няколко дни. Не че не можем да пием алкохол преди и след ваксинацията. Но той влияе върху настроението, както и дехидратира организма и намалява ефекта от приема на вода. Друга основна причина е, че ако пием преди ваксинация, това може да влоши проявата на някоя алергична реакция на организма. Препоръчително е да не се пие поне 24 часа преди ваксиниране.
  4. Трябва да се грижим за себе си след ваксинирането все едно сме болни. Да пием много вода, да отделим малко време за почивка и да се опитаме да заспим рано, за да можем да преспим най-лошите симптоми. Добрата храна и съня могат да помогнат за облекчаване на страничните ефекти.
  5. Приемането на витамини и някои лекарства за настинка и грип могат също да сведат до минимум нежеланите странични реакции на организма.

Времето
в
София

24 °C

Ясно

вятър 15 км/ч

2022-10-01 12 | 22 °C
2022-10-02 10 | 19 °C
2022-10-03 7 | 18 °C
2022-10-04 5 | 18 °C