Кой е Дядо Коледа?

Кой е дядо Коледа?

Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл - това са няколко от имената на добрия старец, носещ подаръци на Рождество Христово и известен най-вече като Дядо Коледа.

Той е едновременно исторически и митологичен герой. 

Една от легендите за Дядо Коледа се основава на разкази за Св. Никола – богат епископ, живял през 4-ти век в Турция, известен с това, че тайно оставял пари и щедри подаръци на бедните, угнетените и децата. Свети Николай изпитвал любов към ближните си и използвал богатството си, за да им помага.

Според преданието, той помогнал и на едно бедно семейство да омъжи трите си дъщери, като периодично им подхвърлял през прозореца торбички със златни монети за зестра. Но веднъж прозорецът се оказал затворен и Св. Николай се принудил да пусне своя дар през комина.

Друга легенда гласи, че златните монети, хвърлени през комина, попаднали в оставените да съхнат до огъня чорапи.

В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.

Поставянето на подаръци под коледната елха започва през ХVI век, по време на царуването на Елизабет I в Англия - на коледните си партита тя получавала много дарове, които били поставяни под елхата.

Украсяването на коледната елха взаимства традициите на различни народи.

Египтяните използвали зелени палмови клони за декемврийските си празненства, вярвайки, че те изобразяват живота, силата и плодородието. Друидите украсявали дъбови дървета, както и древните скандинавски народи, които също украсявали дървета на някои от своите празненства.
Традиционното коледно дърво е бор. За разлика от повечето дървета, боровете остават зелени през зимата и затова се считат за символ на живота.

През 1809 г. историята на Св. Никола е популяризирана в САЩ от писателя Уошингтън Ървинг, който описва полета на шейната с елените на Дядо Коледа в небето.

Елените на Дядо Коледа се казват: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen и Rudolph.

В българския вариант: Белоснежко, Скокливко, Бързоножко, Светкавица, Звездичко, Бодливко и Рудолф.

Счита се, че съвременният образ на Дядо Коледа е създаден през 1930 година от компанията Coca-Cola, която в рекламите си изменя образа на Свети Николай - хитър рекламен трик, за да пласира продукцията си и през зимата.

Художникът Хадън Сандблъм изобразил Дядо Коледа в червено-белите цветове на Coca-Cola. Представян е като засмян, закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло.

Децата му пишат писма, за да разкажат колко добри са били през годината и какви подаръци се надяват да получат, а в нощта преди Коледа му оставят купичка с мляко и курабийки, за да се подкрепи.

От 1944 г. до 1989 г. в България и други страни, подаръци на Нова година носи Дядо Мраз. Той носи със себе си огромна торба, пълна с дарове. Негова помощница е Снежанка. След 1989 година се появява отново името Дядо Коледа и подаръците се раздават на Коледа вместо на Нова година.

Пътешествието на Дядо Коледа по света всяка година се проследява от НОРАД (Северноамериканското военновъздушно-космическо командване).

Традицията е започната през 1955 г., когато местен магазин от веригата Sears погрешно изписва телефонния номер и децата мислят, че се обаждат на добрия старец, но всъщност звънят в КОНАД (предшественикът на НОРАД).


Времето
в
Елин Пелин

6 °C

Частична облачност

вятър 20 км/ч

2021-01-27 -5 | -2 °C
2021-01-28 -8 | -2 °C
2021-01-29 -9 | 1 °C
2021-01-30 -2 | 2 °C